Mijn traineeship bij Aves is één groot cadeau

“Als juf mag je een hele mooie rol vervullen in het leven van een kind.”

Amarens is één van de trainees van Aves. Drie jaar geleden besloot ze haar loopbaan een compleet andere wending te geven. Van Aves kreeg ze de kans om in deeltijd de PABO te volgen, met het vooruitzicht op een baan bij één van haar 33 scholen. Het was een beslissing waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft gehad.

“Wat ik mooi vind aan het onderwijs van deze tijd is dat het gaat om wat het kind nodig heeft.
Als leerkracht zit daar je meerwaarde.”

“De PABO moet je vier jaar omarmen”, zegt Amarens met een glimlach. “Ik en studeren gaan echter niet zo goed samen. Gelukkig ligt de focus van de nieuwe deeltijdopleiding meer op de praktijk. Het geeft me de tools en handvaten om te leren. En dat ligt me wel. Als werkgever betaalt Aves mij om het goed te doen. Dat stimuleert mijn wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze kans van Aves krijg.”

Van ballenbak naar voor de klas

“Voor mijn traineeship bij Aves was ik vestigingsmanager bij een kinderspeelparadijs. De combinatie van kinderen en horeca vond ik leuk. Kinderen brengen vrolijkheid met zich mee. Daar word ik blij van en daar kan ik echt uren naar kijken en luisteren. Niet voor niets koos ik uiteindelijk voor het basisonderwijs. Als juf mag je een hele mooie rol vervullen in het leven van een kind. Dat is voor mij de essentie van onderwijs.”

“Het is zo speciaal als je ’s ochtends wordt begroet met ‘Hoi Juf!’. Kinderen komen bij je met hun verhalen of zorgen en jij mag ze helpen. Dat vind ik spectaculair.”

Nu staat deze 37-jarige moeder uit Lemmer twee tot drie dagen voor de klas bij de Albert Schweizerschool in Emmeloord als leerkrachtondersteuner in groep 8. Vorig jaar was ze te vinden bij De Floreant in Luttelgeest en daarvoor bij De Sprang in Tollebeek, beide samenwerkingsscholen. Komend jaar wordt haar WPO-jaar (WerkPlekOpleiding) en dat kan voor haar niet snel genoeg beginnen.

Warm bad

“Stichting Aves is voor mij als een warm bad. Ik voel me thuis op mijn school en heb een fijne stagebegeleider. Studeren is niet echt mijn ding, maar ik ben nu zo gemotiveerd om voor de klas te staan. Ik zet door, doe oogkleppen op en ga. Ik ben een doener en dienstbaar én ik wilde geestelijk groeien. Dit traineeship is voor mij één groot cadeau.”

“Aves is professioneel, zonder dat het menselijke eraf gaat. Ze zorgen goed voor hun mensen en omarmen elke school. Het klinkt wat soft, maar het is echt zo. Zo is er bijvoorbeeld op elke school een IB-er en een vaste directeur. Er is altijd iemand die de koers uitzet, zodat je als leerkracht de ruimte krijgt om je werk goed te doen. Het college van bestuur draagt daar ook aan bij. Ze werken er hard voor en zijn ook zichtbaar op de werkvloer.”

Vrijheid & samen doen

“Mijn groep 8 is intensief, maar werkelijk fantastisch. Ik spring bij aan de boven- en onderkant. Er is alle vrijheid om het aanbieden van thema’s vorm te geven. Daarvoor ga ik regelmatig samen met mijn collega’s zitten en maken we er een inspirerend en doelgericht programma van. Samen doen, daar krijg ik energie van. En dat zie je bij Aves overal terug.”

Amarens Bergstra

Dan is een stage of traineeship bij Aves ongetwijfeld iets voor jou.
Bekijk de mogelijkheden »