Het heeft zin wat je doet

“Bij Aves is alles goed geregeld en wordt iedereen gelijk behandeld.”

Na een jaar als junior leerkracht mee te hebben gedraaid op de Dr. Schaepmanschool in Kampen, bleef Naomi maar wat graag. Nu neemt de 22-jarige Kamperse twee dagen in de week de kleuters mee op onderwijsreis en geeft ze drie dagen in de week les aan groep zes. “Ik word blij van al deze mini-mensen met al hun verwondering en fantasie.”

Conservatorium of toch de PABO?

“Op zich had ik altijd al wel interesse om als leerkracht voor de klas te staan. Iedereen zei tegen mij dat ik dat moest gaan doen. Daar werd ik wat rebels van en heb me toen ingeschreven bij het Conservatorium voor de opleiding muziekdocent. Ik schreef me ook in bij de PABO, maar dat was mijn back-up plan. Op het Conservatorium was lesgeven bijzaak en geen hoofdzaak. Ik koos uiteindelijk bewust voor de PABO om de variatie van het vak. Nu kan ik lesgeven, muziek maken met mijn gitaar of allebei tegelijk.”

“Muziek is mijn passie. Daar heb ik ook mijn afstudeeropdracht over gedaan. Op school kijk ik nu of we een andere muziekmethode met boomwhackers (percussiebuizen) in kunnen zetten. Dit is een energieke en leuke manier om muziekles te geven. Dat ik de vrijheid krijg om dit als relatief jonge leerkracht te mogen doen, bevestigt dat mijn keuze voor het onderwijs en de Dr. Schaepmanschool de juiste was.”

Ik wilde graag bij Aves blijven

“Op school heerst er een fijne sfeer en is iedereen open naar elkaar. Dat vind ik belangrijk. Als ik welkom ben en me goed voel, kan ik het beste mijn werk doen. Ik geniet van de afwisseling in mijn werk. Van al die kleine mini-mensjes krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Ze hebben zoveel fantasie, om de kleinste dingen kunnen ze zich verwonderen én ze zijn lekker eerlijk.”

“Ik wilde niet alleen bij de Dr. Schaepmanschool blijven, maar ook bij Aves. Alles is goed geregeld, ze zijn professioneel en je weet waar je terecht kunt als er iets is. Toen ik net begon was de begeleiding voor starters heel fijn en duidelijk.”

“Als je je wilt ontwikkelen, krijg je daar in overleg alle ruimte voor.”

“Uit praktisch oogpunt wilde ik graag zelf gymles kunnen geven. Nu ben ik bezig met de opleiding bewegingsonderwijs en kan ik straks zelf met mijn leerlingen apekooien. Natuurlijk heb ik meer ambities. Het lijkt me ontzettend mooi om een post-HBO muziek te volgen om op meer scholen van Aves muziekles te geven. Creatieve vakken en muziek zijn namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.”

Verwondering

“Het persoonlijke contact met de kinderen vind ik het leukste aan mijn werk als leerkracht. Je kunt echt een relatie met ze opbouwen. Tegelijkertijd voel en zie je dat het zin heeft wat je doet. Als iets ze dwars zit, komen ze met vragen bij je en soms maken ze opmerkingen waaruit duidelijk blijkt dat je lessen hun werk doen. De diepere connectie met de kinderen uit de oudere groepen vind ik mooi. Als je ze beter kent, is één blik soms meer dan genoeg. Bij de kleuters is dat anders. Soms loop ik op de gang langs de kleuterklas en dan zwaaien ze allemaal of ze geven me een knuffel. Dat is toch geweldig!”

Naomi Sijens

Bevlogen en enthousiast voor de klas? Dan is Aves op zoek naar jou.
Bekijk onze vacatures »