Doelen nastreven door te kijken naar de kinderen

“Op school doen we het samen, we zijn er voor elkaar.”

Al 35 jaar is Peter te vinden op De Horizon in Ens en dat voelt nog steeds helemaal goed. “We hebben oog voor elkaar en vieren alles wat er te vieren valt. Onze school is één van de 33 scholen van Aves. Wat ik zo mooi vind aan Aves, is dat deze dynamische organisatie altijd op zoek is naar vernieuwing en uitdaging. 
Ontwikkeling ziet Aves graag, bij zowel haar leerlingen als haar leerkrachten. Groeien op een manier die bij je past.”

Topteam in Ens

De Horizon in Ens is een katholieke basisschool met zo’n 125 leerlingen. Zij worden klaargestoomd voor de toekomst door zo’n dertien leerkrachten. Peter is de enige meester tussen de juffen en zwaait de scepter in groep 7-8. Dat hij het naar zijn zin heeft, is met 35 jaar op deze stek wel duidelijk. “In Ens hebben we een topteam. Helaas kiezen nog steeds weinig jongeren voor dit vak. Ze weten echt niet wat ze missen! Naast mijn werk bij De Horizon werk ik ook een halve dag bij de Hogeschool KPZ als rayondocent/instituutsopleider. In het weekend ben ik sportjournalist en bezoek ik voetbalwedstrijden in de regio.”

“Ik geniet elke dag van mijn groep 7-8. Deze leeftijd past bij mij. Je kunt eisen aan ze stellen, mooie discussies voeren en actuele onderwerpen bespreken. Elke keer verbaas ik mij weer over de hoeveelheid humor die ze hebben. Als hekkensluiters op de basisschool mogen ze wat mij betreft even lekker genieten van het feit dat ze de oudsten zijn én dat ze wat te zeggen hebben op school. Als leerkracht stoom ik de leerlingen klaar voor het voortgezet. En dan niet alleen in leerprestaties. Ik zie graag hun zelfvertrouwen en weerbaarheid groeien. Ze moeten stevig in hun schoenen staan voor alles na De Horizon.”

Lef, passie en groei

“Deze kernwaarden van Aves zijn mij ook op het lijf geschreven. Uitdagingen in de klas opzoeken en op een speelse manier het beste bij mijn leerlingen naar boven halen.”

“Op onze school mag je hierin je eigen weg kiezen. Gaat er iets niet goed, dan zetten we dat samen weer recht. Zo is Aves ook. Ze laten je los en zetten je op die manier in je eigen kracht.
Elke school van Aves creëert zo een eigen karakter.
”

“Daarbij kunnen we als scholen elkaar ook verder helpen, los van ieders (geloofs)overtuiging. De één is soms verder dan de ander. Bij Aves voelen we als leerkrachten wel een soort samenhang, iets wat ons verbindt. Daar maakt Aves ook wat van. Bijvoorbeeld de Avesdag, die is er voor iedereen. We ontmoeten al onze collega’s en leren van elkaar aan de hand van een centraal thema. Sinds een paar jaar is er ook een Aves Award. Voor die jaarlijkse prijs kunnen we collega’s nomineren voor een uitzonderlijke prestatie. Het is niet alleen een blijk van waardering, het is ook een mooie manier van delen.”

Talentontwikkeling

“Als team of individu kun je bij Aves gebruik maken van activiteiten of opleidingen van of via onze eigen Aves Academie. Ook hierin kies je wat bij je past. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met ‘Teken je gesprek’. Het is een soort coaching richting de kinderen door middel van het beeldend maken van een gesprek. Als team hebben we gewerkt aan formatief evalueren. Samen met de leerlingen kijk je of ze hun doelen halen. We maken daarbij duidelijk dat ze zich niet met anderen moeten vergelijken, maar naar hun eigen prestaties moeten kijken. ‘Waar kom je vandaan, waar sta je nu en waar wil je naartoe?’. Uitgaan van hun eigen kracht, daar worden ze veel vrolijker van!”

Ervaringen doorgeven

“Als leerkracht geef ik jaarlijks met een aantal ervaren collega-leerkrachten een masterclass aan startende leerkrachten. We nemen ze dan mee in hoe het bijvoorbeeld in groep 7-8 in zijn werk gaat. Ook dit is een initiatief van Aves. Starters wegwijs maken. Hoe gaat het met toetsen, hoe neem je ouders mee en hoe ga je om met werkdruk? Ik vind het leuk om mijn ervaringen door te geven. Dat is wel de poldercultuur. Schouders eronder en elkaar helpen.”

Peter Dekkers

Bevlogen en enthousiast voor de klas? Dan is Aves op zoek naar jou.
Bekijk onze vacatures »